Δυσανεξία στη γλουτένη ή ευαισθησία στα FODMAP

Εάν γνωρίζετε ότι δε μπορείτε να  ανεχτείτε το σιτάρι και θέλετε να βρείτε μια για πάντα αν το θρεπτικό συστατικό που σας ενοχλεί είναι η γλουτένη ή οι υδατάνθρακες από το σιτάρι (FODMAPs), υπάρχει ένα εύκολος τρόπος να το κάνετε. Δοκιμάστε μια από τις παρακάτω συνταγές και ελάτε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα.

Το τεστ αυτό δεν απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με κοιλιοκάκη.

 

  1. Κέικ Φρούτων (περιέχει γλουτένη, χαμηλό σε FODMAPs)

Θα χρειαστείτε:

  • 1 ½ κούπας αλεύρι ολικής
  • ½ αλεύρι ρυζιού
  • 1 ½ κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 450γρ ανανά κονσέρβα σε χυμό στραγγισμένο
  • 1/3 κούπας χυμό ανανά
  • 1 κούπα πουρέ μπανάνα
  • 2 αυγά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα καρύδια τεμαχισμένα

Τι κάνετε:

Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

Ή

2.Κέικ καρότο (περιέχει γλουτένη, χαμηλό σε FODMAPs)

Θα χρειαστείτε:

  • ½ κούπα φυτικό λάδι
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 ½ κούπα αλεύρι
  • ½ κούπα αλέυρι ρυζιού
  • 2 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 2 κούπες τριμμένο καρότο
  • ¼ -1/2 κούπα γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα χωρίς λακτόζη)

Τι κάνετε:

  • Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

Ή

  1. Κέικ Μπανάνα (περιέχει γλουτένη, χαμηλό σε FODMAPs)

Θα χρειαστείτε:

  • 2 αυγά
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 60γρ μαργαρίνη
  • 2 μπανάνες (πουρέ)
  • 1 ½ κούπα αλεύρι
  • ½ κούπα αλεύρι ρυζιού
  • 2 κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ¾-1 κούπα γάλα (χρησιμοποιήστε γάλα χωρίς λακτόζη)

Τι κάνετε:

  • Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

 

Συνταγή για να δείτε την ευαισθησία σας στη γλουτένη

 

Θα χρειαστείτε:

  • 6 αυγά
  • 185γρ βούτυρο
  • 1 κ.σ μέλι
  • 120γρ αλεσμένα αμύγδαλα
  • 200γρ ζάχαρη
  • 110 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 μικρό αχλάδι

 

Τι κάνετε:

  • Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

 

Συμπέρασμα:

Η συχνότητα των συμπτωμάτων και ο χρόνος εμφάνισης τους εξαρτάται από τη σύσταση των τροφών αλλά και από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε

 

Για οποιαδήποτε σχετική  απορία μπορείτε να μου στείλετε e-mail ώστε να σας βοηθήσω να ξεχωρίσετε αν έχετε ευαισθησία στη Γλουτένη ή στα FODMAPs, σε κανένα από τα δύο ή και  στα δύο!!!

 

Αρχική πηγή: gutfeelings

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s