Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ορίζεται η λειτουργική αταξία του εντέρου κατά την οποία παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος  και σχετίζεται με την αφόδευση ή την αλλαγή στις συνήθειες του έντερου.  Τα κυριότερα συμπτώματα είναι αυξημένα εντερικά αέρια, κοιλιακός πόνος, πρήξιμο και τυμπανισμός, ναυτία και  αλλαγές στην εντερική λειτουργία (διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή και εναλλαγή των δύο).  Για να θεωρηθεί ότι ένα άτομο πάσχει από ΣΕΕ θα πρέπει να εμφανίζει  επαναλαμβανόμενο κοιλιακό πόνο τουλάχιστον 1 μέρα / εβδομάδα συνεχόμενα για τουλάχιστον 3 μήνες. Ο πόνο αυτός θα σχετίζεται με 2 ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια:

• Ο πόνος σχετίζεται με την αφόδευση.
• Ο πόνος σχετίζεται με αλλαγή στη συχνότητα των κοπράνων.
• Ο πόνος σχετίζεται με αλλαγή της μορφής των κοπράνων.

Η δυσλειτουργία αυτή του εντέρου παρόλο που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών, τα συμπτώματά της επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Το ΣΕΕ χωρίζεται σε ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Αιτια

Παρόλο που το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μελετάται ευρέως τα τελευταία χρόνια , τα ακριβή αίτια της ασθένειας παραμένουν άγνωστα. Υπάρχουν προφανώς πολλά συνυφασμένα αίτια που όμως όλα συσχετίζονται με το μικροβιώμα του εντέρου. Σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα τα σημαντικότερα αίτια είναι:

  • Η διατροφή: Στο 30-50% των περιπτώσεων το ΣΕΕ οφείλεται σε διατροφική ευαισθησία. Οι ασθενείς με ΣΕΕ δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ενζύμων για να καταβολίσουν συγκεκριμένο τύπο θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τροφές αυτές που δεν διασπάστηκαν και δεν απορροφήθηκαν στο ανώτερο τμήμα του εντέρου να κινούνται άπεπτες στο έντερό επηρεάζοντας την ορμητικότητα του (είσοδο νερού στο λεπτό έντερο) και να χρησιμοποιούνται  ως τροφή από τα βακτήρια του παχέως εντέρου ως τροφή με αποτέλεσμα την εκτεταμένη παραγωγή αερίων.
  • Tο άγχος Το άγχος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εκδήλωσης του συνδρόμου. Αυτό έχει να κάνει και με τα επίπεδα ορμονών (αδρεναλίνη, κορτιζόλη, νοερεπινεφρίνη) που εκκρίνονται στον οργανισμό μας στη φάση αυτή και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εντερική κινητικότητα.
  • Παλαιότερη λοίμωξηTο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά εκδηλώνεται έπειτα από κάποιο επεισόδιο εντερικής λοίμωξης. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μεταδυσεντερική ευερεθιστότητα του εντέρου.
Διάγνωση

Η διάγνωση του ΣΕΕ γίνεται αποκλειστικά από γαστρεντερολόγο ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για αυτό. H διάγνωση γίνεται με απλή κλινική εξέταση, καθώς  δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις ή τεστ που μπορούν να διαγνώσουν το πρόβλημα. Ο γιατρός σας, αν το κρίνει σκόπιμο ίσως συστήσει περαιτέρω εξετάσεις  όπως κολονοσκόπηση, αιματολογικό έλεγχο και ακτινολογική εξέταση του εντέρου με βαριούχο υποκλυσμό με σκοπό να αποκλειστεί κάποια οργανική βλάβη του εντέρου που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Θεραπεία

Η βασική θεραπεία στο ΣΕΕ είναι η διατροφή. Συμφώνα με τις συστάσεις του British Dietetic Association σε ασθενείς με συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου αρχικά συστήνουμε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής απομακρύνοντας τυχόν τροφές που ο ίδιος ο ασθενής έχει αντιληφθεί ότι τον ενοχλούν. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν  τότε προχωράμε σε διατροφή χαμηλή σε FODMAPs  με σκοπό να προσδιορίσουμε τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που πυροδοτούν τα συμπτώματα.

H ήπια άσκηση βοηθάει πολύ στη ψυχική ευεξία και στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Εναλλακτικές μορφές θεραπειών, όπως  η γιόγκα, διαλογισμός ή υπνοθεραπεία έχουν συσχετιστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις , πιο σοβαρές η ψυχολογική υποστήριξη.

Oι ειδικοί τονίζουν πως η ψυχολογική υποστήριξη και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων είναι απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις. Aν έχετε έντονο στρες, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να το ελέγξετε, καθώς επιδεινώνει την κατάσταση. Τέλος, χρήσιμη στην αντιμετώπιση του συνδρόμου μπορεί να φανεί.

 

Βρες  ανακούφιση στα δικά σου μέτρα (εδώ)