Πως λειτουργεί η low FODMAPs διατροφή;

Η διατροφή χαμηλή σε FODMAPs έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στη πλειοψηφία των ασθενών που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Οι ασθενείς που υποψιάζονται ότι πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου  πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν προβούν στην εφαρμογή αυτής της διατροφής, έτσι ώστε να αποκλειστούν άλλα αίτια που μπορεί να δίνουν παρόμοια συμπτώματα (Κοιλιοκάκη, διατροφικές αλλεργίες κ.α).

Από τη στιγμή που θα ύπαρξη διάγνωση για Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου  συνιστάται διατροφή χαμηλή σε FODMAPs με σκοπό τη διαχείριση των συμπτωμάτων μέσω της διατροφής.

ο διατροφικό αυτό μοντέλο περιέχει τρία στάδια:

Κατά το πρώτο στάδιο ο ασθενής ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε τροφές FODMAP. Η διάρκεια της πρώτης φάσης είναι από 4-8 εβδομάδες αλλά η πλειοψηφία των ασθενών παρατηρεί να συμπτώματα να βελτιώνονται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Για να αποφύγουμε τον υποσιτισμό και τις υπερβολές, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός του διαιτολογίου, από διαιτολόγο που γνωρίζει το αντικείμενο.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του, ο ασθενής επανεντάσσει σταδιακά στο διαιτολόγιο του τις τροφές με σκοπό να προσδιορίσει ποια από τις υποομάδες των συγκεκριμένων υδατανθράκων (μια ή περισσότερες) ήταν αυτή που δημιουργούσε το πρόβλημα.

Μετά το στάδιο της επανένταξης και ο ασθενής είναι χωρίς συμπτώματα, σχεδιάζεται διαιτολόγιο εξατομικευμένο αποκλειστικά στις ανάγκες του.

Η διατροφή χαμηλή σε FODMAPs δεν είναι μια ακόμα διατροφικό μοντέλο ¨της μόδας¨ . Διαρκώς αυξανόμενος αριθμός διατροφικών μελετών παγκοσμίως