Νέα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Η θεωρία των FodMaps ξεκίνησε το 1999 από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και σήμερα θεωρείται ίσως η αποτελεσματικότερη θεραπεία για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Η λέξη FODMAP είναι το ακρωνύμιο (συντόμευση) (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols ) τα αρχικά του οποίου αναφέρονται στους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου. Πρόκειται για ολόκληρες ομάδες μορίων, που απορροφώνται ελάχιστα από ορισμένους ανθρώπους λόγο έλλειψης των απαραιτήτων ενζύμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατανάλωση των τροφών αυτών να οδηγεί σε συμπτώματα όπως διάρροια, χρόνια δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο και αέρια, συμπτώματα που περιγράφονται ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Το διατροφικό αυτό μοντέλο περιέχει τρία στάδια:

#1

Κατά το πρώτο στάδιο ο ασθενής ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε τροφές FODMAP. Η διάρκεια της πρώτης φάσης είναι από 4-8 εβδομάδες αλλά η πλειοψηφία των ασθενών παρατηρεί να συμπτώματα να βελτιώνονται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Για να αποφύγουμε τον υποσιτισμό και τις υπερβολές, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός του διαιτολογίου, από διαιτολόγο που γνωρίζει το αντικείμενο.

#2

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του, ο ασθενής επανεντάσσει σταδιακά στο διαιτολόγιο του τις τροφές με σκοπό να προσδιορίσει ποια από τις υποομάδες των συγκεκριμένων υδατανθράκων (μια ή περισσότερες) ήταν αυτή που δημιουργούσε το πρόβλημα.

#3

Μετά το στάδιο της επανένταξης και ο ασθενής είναι χωρίς συμπτώματα, σχεδιάζεται διαιτολόγιο εξατομικευμένο αποκλειστικά στις ανάγκες του.

 

Πηγή: http://kdiet.gr/articles/fodmap.html

 

Χρόνια Δυσκοιλιότητα και Τρόποι ανακούφισης

Μια από τις μεγαλύτερες «προκλήσεις» για τους  γιατρούς και τους διατροφολόγους που ασχολούνται με την εντερική υγεία είναι η Χρόνια Δυσκοιλιότητα.

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η κατάσταση εκείνη όπου παρουσιάζεται δυσκολία στην  εντερική κινητικότητα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως χρόνια όταν εμφανίζονται λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα, για διάστημα 3ων μηνών συνεχόμενα. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως διατροφή, άγχος ,  αλλαγές στη καθημερινή του ρουτίνα, φαρμακευτική αγωγή αλλά και δευτεροπαθώς εξαιτίας άλλων ασθενειών όπως δυσλειτουργία θυρεοειδούς ή Νόσο Parkinson. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και αν οφείλεται σε κατασκευαστικά ή λειτουργικά προβλήματα του εντέρου.

Η συχνότητα εμφάνισης αγγίζει το 27% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα αισθάνονται φούσκωμα και τα κόπρανα τους είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκκενώσεις συνοδεύονται από πόνο.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα υπάγεται στο φάσμα εντερικών δυσλειτουργιών που περιλαμβάνονται στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

 

Τα συχνότερα συμπτώματα δυσκοιλιότητας είναι:

  • Δυσκολίες κατά την αφόδευση
  • Αίσθηση ανεπαρκούς αφόδευσης
  • Κοιλιακός πόνος
  • Φούσκωμα
  • Σκληρά ή κόπρανα σε σχήμα σβόλου
  • Μείωση της ποιότητας ζωής

 

bristol_stool_chart

Σύμφωνα με την Κλίμακα Bristol τα κόπρανα στη χρόνια δυσκοιλιότητα ανήκουν στον τύπο 1 και 2.

 

Η Χρόνια Δυσκοιλιότητα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που μπορεί να προληφθεί ή και σε κάποιο βαθμό να το χειριστεί ο ασθενής μόνος του με μικρές αλλαγές στη διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής του.

Τρόποι Αντιμετώπισης

  1. Ακολουθήστε διατροφή χαμηλή σε FODMAPs. Το διατροφικό αυτό μοντέλο έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας . Φυσικά αυτό το διατροφικό μοντέλο είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σκοπό έχει τον προσδιορισμό διατροφικών ευαισθησιών που δημιουργούν το πρόβλημα.
  2. Λαμβάνετε σωστή ποσότητα φυτικών ινών: ΟΙ φυτικές ίνες είναι τύπος άπεπτων υδατανθράκων που απαντάτε στις τροφές φυτική προέλευσης. Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες, με διαφορετική δράση η κάθε μία. Οι διαλυτές φυσικές ίνες (φασόλια, τα μπιζέλια, τη βρώμη, το κριθάρι, τα φρούτα)  φαίνεται να έχουν καλύτερη δράση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε σχέση με τις αδιάλυτες( προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς). Στα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα  10γρ Psyllium/ημέρα φαίνεται να έχουν θετική επίπτωση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  3. Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού : Ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει σοβαρή συσχέτιση μεταξύ λήψης νερού και δυσκοιλιότητας. Σε μικρότερα ερευνητικά πρωτόκολλα φαίνεται ότι η αφυδάτωση μπορεί να μειώνει την συχνότητα κοπράνων και το βάρος τους αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
  4. Η χρήση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει: Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ασκούν ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Απαντώνται σε συγκεκριμένες τροφές και σε συμπληρώματα και είναι παρόμοια με τους μικροργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μας. Η λήψη προβιοτικών B. Lactis συσχετίζεται με την μείωση που χρόνου διέλευσης τροφής από το γαστ/κο σωλήνα, με τη συχνότητα και την ποιότητα των εκκενώσεων αλλά γενικότερα με την εντερική λειτουργία. Καλό είναι πριν τη λήψη προβιοτικών να το συζητήσουμε το με την ομάδα (γαστρεντερολόγο & διαιτολόγο) που  μας παρακολουθεί.
  5. Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες : Ο εγκέφαλος και ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, που πολλές φορές στη βιβλιογραφία το συναντάμε με τον όρο ‘gut-brain axis’. Πολλά γαστρεντερολογικά προβλήματα , ανάμεσα σε αυτά και η δυσκοιλιότητα, μπορεί να οφείλονται σε άγχος ή ψυχολογικό στρες. Η αλληλεπίδραση μεταξύ εγκεφάλου και γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να επιδείνωση τα συμπτώματα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ανάμεσα σε αυτά και τη δυσκοιλιότητα. Βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι θεραπείες χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.
  6. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα: Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αν αποδεικνύουν την άμεση συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας με την εντερική λειτουργία, φαίνεται ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με δυσκοιλιότητα και βοηθάει στη καλύτερη διαχείριση του άγχους.
  7. Δοκιμάστε τεχνικές μασαζ στη περιοχή της κοιλιάς: Συγκεκριμένες τεχνικές μασάζ στη περιοχή της κοιλιάς μπορούν να βοηθήσουν την αύξηση της εντερικής κινητικότητας .
  8. Δοκιμάστε σωστή στάση στη τουαλέτα: Η σωστή στάση κατά τη διάρκεια της αφόδευσης φαίνεται να βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την εντερική κινητικότητα.You've Been Sitting On The Toilet Wrong Your Whole Life. This Is How To Do It Right.
  9. Χρησιμοποιείτε βοηθητικά σκευάσματα (καθαρτικά) με μέτρο:. Τα καθαρτικά σκευάσματα θα πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή όσον αφορά την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Πριν τη χρήση τους είναι απαραίτητα να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον ειδικευμένο διατροφολόγο μας . Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, για να αποφύγουμε τον εθισμό.
  10. Χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων: Όσον αφορά τη χρήση συμπληρωμάτων δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τεκμηριωμένα στοιχεία ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας .

 

Δυσανεξία στη γλουτένη ή ευαισθησία στα FODMAP

Εάν γνωρίζετε ότι δε μπορείτε να  ανεχτείτε το σιτάρι και θέλετε να βρείτε μια για πάντα αν το θρεπτικό συστατικό που σας ενοχλεί είναι η γλουτένη ή οι υδατάνθρακες από το σιτάρι (FODMAPs), υπάρχει ένα εύκολος τρόπος να το κάνετε. Δοκιμάστε μια από τις παρακάτω συνταγές και ελάτε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα.

Το τεστ αυτό δεν απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με κοιλιοκάκη.

 

  1. Κέικ Φρούτων (περιέχει γλουτένη, χαμηλό σε FODMAPs)

Θα χρειαστείτε:

  • 1 ½ κούπας αλεύρι ολικής
  • ½ αλεύρι ρυζιού
  • 1 ½ κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 450γρ ανανά κονσέρβα σε χυμό στραγγισμένο
  • 1/3 κούπας χυμό ανανά
  • 1 κούπα πουρέ μπανάνα
  • 2 αυγά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα καρύδια τεμαχισμένα

Τι κάνετε:

Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

Ή

2.Κέικ καρότο (περιέχει γλουτένη, χαμηλό σε FODMAPs)

Θα χρειαστείτε:

  • ½ κούπα φυτικό λάδι
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 ½ κούπα αλεύρι
  • ½ κούπα αλέυρι ρυζιού
  • 2 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 2 κούπες τριμμένο καρότο
  • ¼ -1/2 κούπα γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα χωρίς λακτόζη)

Τι κάνετε:

  • Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

Ή

  1. Κέικ Μπανάνα (περιέχει γλουτένη, χαμηλό σε FODMAPs)

Θα χρειαστείτε:

  • 2 αυγά
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 60γρ μαργαρίνη
  • 2 μπανάνες (πουρέ)
  • 1 ½ κούπα αλεύρι
  • ½ κούπα αλεύρι ρυζιού
  • 2 κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ¾-1 κούπα γάλα (χρησιμοποιήστε γάλα χωρίς λακτόζη)

Τι κάνετε:

  • Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

 

Συνταγή για να δείτε την ευαισθησία σας στη γλουτένη

 

Θα χρειαστείτε:

  • 6 αυγά
  • 185γρ βούτυρο
  • 1 κ.σ μέλι
  • 120γρ αλεσμένα αμύγδαλα
  • 200γρ ζάχαρη
  • 110 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 μικρό αχλάδι

 

Τι κάνετε:

  • Ανακατεύετε τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Δοκιμάζετε ένα κομμάτι κέικ κανονικού μεγέθους (~50γρ). Αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα δοκιμάστε τη διπλάσια ποσότητα την επόμενη ημέρα.

 

Συμπέρασμα:

Η συχνότητα των συμπτωμάτων και ο χρόνος εμφάνισης τους εξαρτάται από τη σύσταση των τροφών αλλά και από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε

 

Για οποιαδήποτε σχετική  απορία μπορείτε να μου στείλετε e-mail ώστε να σας βοηθήσω να ξεχωρίσετε αν έχετε ευαισθησία στη Γλουτένη ή στα FODMAPs, σε κανένα από τα δύο ή και  στα δύο!!!

 

Αρχική πηγή: gutfeelings